Miten elämä muuttuu, kun näkökyky muuttuu?

Näkökyvyn muutos muuttaa elämää monella tavoin.
Kun ei ole koskaan nähnyt, ei huomaa muutosta, mutta monenlaisia hankaluuksia arjessa voi olla.
Kun näössä tapahtuu suuria muutoksia nopeasti aktiivisessa elämänvaiheessa, on kyseessä ensin katastrofi, jonka hoitamisessa menee aikansa.
Kun näkö heikkenee hitaasit, on enemmän aikaa sopeuta ja hankkia valmiuksia.

2 kommenttia:

  1. Kun näköaisti ja muut aistit heikentyvät hitaasti, niiden muutosta ei välttämättä huomaa kovin nopeasti. Näin on esim. Usherin synroomassa (1,2,3). Usherin synrooma on yhdistetty sisäkorvaperäinen kuulovamma ja retinitis pigmentosa.

    Muutoksen huomaa yleensä siitä, kun toinen aisti ei voikaan kompensoida toista aistia. Esimerkiksi kun kuulo heikkenee, henkilö on voinut käyttää huuliolukua ns. Kuulemisen apuna. Kun näön tilanne muuttuu, ei näekään enää puhujan huulia, kokee, että kuulo on muuttunut vaikka itseasiassa näkötilanne on muuttunut.

    Kokonaisvaltaisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti ja fyysisesti, jatkuva hiljainen muutos on uuden oppimista koko ajan, joten mihinkään muutosvaiheen ei ehdi tottua, ennen kuin uuden taidon oppiminen on taas edessä. Joitakin taitoja voi käyttää toki uuden taidon oppimisen pohjalla. Henkilökohtaisesti olemme perheessämme muuttaneet . Kommunikointitapojamme kahden vuoden välein. Mietinkin, että voisi myös ajatella, että tilanteessa olevilla on ns. Jatkuva stressitilanne. Kuntoutuksen työntekijöiltä vaaditaan usein hyvin herkistynyttä kohtaamista nähdä tilanne. (rl)

    VastaaPoista
  2. Näkövammaiset henkilöt ja lähipiiri harjoittelevat usein toisen aistitietokanavan tiedon muuttamista toiselle aistikanavalle. Usein tämä kehittyy pikkuhiljaa, toisilla jopa huomaamatta. Esimerkiksi kuvailu on yksi tällainen osa-alue. Ruokalautasella olevat ruoka-aineet on pystynyt näkemään ennen, nyt ne täytyy itse tunnistella. Toinen henkilö voi myös kuvailla lautasella olevat ruoka-aineet, tällöin visuaalinen tieto muutetaan kielelliseen muotoon puhumalla tai viittomalla. Koska näkö- ja kuuloaisti toimivat eritavoin tiedon poiminnan suhteen, ei toiselle aistikanavalle tiedon muuttaminen ole aina helppoa vrt. Tilan hahmottaminen visuaalisesti muutamassa sekunnissa, tilakuvailu puheella vie puheen lineaarisuusen vuoksi useita minuutteja. (rl)

    VastaaPoista